Archief uitbreiding ziekenhuis Tanzania

Uitbreiding ziekenhuis

Het Wasso-ziekenhuis is gelegen in het noorden van Tanzania. Het ziekenhuis voorziet een populatie van maar liefst 154.000 mensen van medische zorg. Het ligt ver van de bewoonde wereld in een prachtig steppeachtig landschap. In dit gebied wonen voornamelijk Maasai, een inheemse bevolkingsgroep die met hun vee van de ene plek naar de andere trekken.

Een groot deel van de patiënten moet dagen lopen alvorens medische zorg te krijgen. Daarom gaat er vanuit het ziekenhuis iedere week een auto met een arts en een verpleegkundige rond. De buitengewesten worden met een klein vliegtuig bezocht.

Het contact met het ziekenhuis kwam tot stand via Irma van der Meer, de dochter van onze penningmeester. Irma werkt op tijdelijke basis bij het ziekenhuis.
Het ziekenhuis is gevestigd in een aantal oude gebouwen die sterk verouderd zijn. Bovendien heeft men veel meer ruimte nodig voor o.m. een AIDS-kliniek.

Met financiële steun van een Arabische koninklijke familie is inmiddels een uitbreiding gerealiseerd. Deze uitbreiding is echter zonder veel overleg met het ziekenhuispersoneel tot stand gekomen. Bovendien hebben de financiers zich op enig moment teruggetrokken zonder dat het project volledig is afgerond.
Wij willen graag dat de uitbreiding alsnog wordt voltooid. Met de steun van DE BRUG worden tevens een aantal zeer praktische maar beslist noodzakelijk zaken gedaan zoals:

  • aanschaf van tafels, stoelen, hout voor banken en kasten, onderzoekstafels, gordijnen, bureaus

  • aanpassing en uitbreiding van de elektriciteit en watervoorziening

  • realisering overkapping tussen het oude en nieuwe ziekenhuis

  • aanleg van een grote wasbak voor het ontsmetten van de lakens

  • uitbreiding intensive care

Het is ongelooflijk hoeveel er in Afrika tot stand kan komen voor een bedrag waar je in Nederland nog geen eenvoudige operatie van kunt betalen! Dit kan mede omdat de meeste werkzaamheden worden uitgevoerd door eigen personeel of de plaatselijke bevolking!